Revize think-tanku: Jak si vedeme?

kabinet 09-2024

 

 

20. září 2024 – Zářijový kabinet shrnul prázdninový progres a připomenul letošní úspěchy Ministra zdraví. Bavili jsme se o zefektivnění fungování Kabinetu a o tom, co nás čeká do budoucna.    

 

V létě uběhl rok od chvíle, kdy kormidlo Ministra zdraví převzala nová ředitelka Kateřina Hellebrandová. Proto jsme zářijové setkání věnovali ohlédnutí za uplynulými 6 měsíci a diskuzi nad těmi následujícími.     

 

Předně k projektu Data o zdraví, který vede Kateřina Jurkovičová,  přibyly v portfoliu Ministra zdraví tři další a s nimi se přirozeně rozšířil i exekutivní tým. Na webu představujeme aktivity týmů Digitální transformace a EHDS, Zdraví ve firmách a v neposlední řadě Prevence a preventivních prohlídek.     

 

Vedle úspěšného benefičního večera jsme získali záštitu pana prezidenta Petra Pavla, uspořádali konferenci a celkem 6 setkání kabinetu s téměř třemi desítkami hostů.    

 

 

 

 

 


 

 

Digitální transformace a EHDS

 

Než se Petr Čermák dostal k nám, působil na Ministerstvu zdravotnictví a zastupoval také Česko v oblasti zdraví při Radě EU v Bruselu, kde se zaměřoval na oblast digitálního zdraví. Má proto hlubokou expertízu v této oblasti a projekt vede od ledna tohoto roku.  

 

Cíl: Posun digitalizace českého zdravotnictví na úroveň běžnou v EU – např. na úroveň Švédska, Finska či Francie.  

 

Jak? Krom osvěty, zapojení se do debaty o digitální transformaci českého zdravotnictví jsme uspořádali v dubnu konferenci, kde proběhlo zhodnocení současného stavu a probrali jsme vyhlídky do budoucna.    

 

 

 
 
Digitalizace a EHDS

 

 

 

Prevence a preventivní prohlídky

 

Nejobsáhlejší projekt původně rozjížděla současná ředitelka Katka. Kvůli jeho velikosti bylo však potřeba sehnat posilu, která přišla v osobě Blanky Majnušové, bývalé ředitelky neziskovky Loono, kde za jejího působení vznikla aplikace Preventivka. Blanka je zároveň zkušenou manažerkou i z prostředí zdravotních pojišťoven.  
 
 
Cíl: Posun ovlivnitelných faktorů determinant zdraví, které definovala Data o zdraví – alkohol, sekundární prevence a stravovací návyky.
 
 
Jak:
  1. Alkoholpodporujeme Odbor protidrogové politiky Úřadu vlády při přípravě návrhu opatření zaměřených na omezení reklamy na alkohol. 
  2. Stravovací návyky – best practices ze zahraničí a možnou aplikací na české prostředí, výpočet a prezentace determinant dětské obezity.
  3. Preventivní prohlídky – analýza a doporučení rozšíření kompetencí nelékařských pracovníků včetně lékárníků i samotný obsah preventivních prohlídek a jejich dodržování ze strany praktických lékařů i samotných pacientů.

 

 

 
 
Zápisník alkoholičky

 

 


 

Data o zdraví

 

I řekl Ministr zdraví: „Budiž Data!“. Těmi to totiž všechno začíná i končí, protože jak se můžete rozhodovat, když nemáte data?   
 
 
Cíl: Vytvořit kvalitní zdroj pro kvalifikovaná rozhodnutí na základě dat, aby důležitá rozhodnutí vlády, odborníků nebo jednotlivců měla oporu v pevných základech.  
 
 
Jak: Web od svého vzniku produkuje důležité analýzy i vizualizace datových souborů nejen čistě zdravotnické povahy. Tým datových analytiků postupně zpracovává vytyčená témata, která srozumitelně interpretuje nejen pro odbornou, ale na své si přijde i laická odbornost, která se o daná témata zajímá.       
 
 
 
 
 
Data o zdraví
 
 
 

 

Děkujeme našim partnerům a mecenášům!

 

Děkujeme našim partnerům, mezi nimiž jsou Nadace pojišťovny Kooperativa, Nadace ČEZ, Česká spořitelna a Dr. Max. Jejich podpora je pro nás neocenitelná a díky ní můžeme realizovat čtveřici našich projektů efektivněji a díky stabilní podpoře se tak můžeme soustředit na větší dopad.

 

Rovněž bychom rádi vyjádřili upřímné poděkování štědrým mecenášům podporujícím fungování Ministra zdraví!

Patří mezi ně: Václav Dejčmar, Alexandra Kala, Karel Bern a v tomto roce se připojili Martin Vohánka, Pavel Šebor a Jaroslav Beran. Díky jejich podpoře můžeme pokračovat v naplňování naší mise i poslání – prodloužit život Čechů ve zdraví o 5 let.  


  
Děkujeme za důvěru a těšíme se na další společné (k)roky k lepší budoucnosti českého zdraví!

 
 

podpora 2024