Benefici Ministra zdraví podpořil účastí prezident Petr Pavel

Pražská křižovatka, 3. 6. 2024

V pondělí, 3. června 2024, proběhla v Pražské křižovatce historicky první benefice think-tanku Ministr zdraví za účasti prezidenta republiky Petra Pavla. Výtěžek dosáhl bezmála jednoho milionu korun, kterými stovka osobností podnikání a byznysu podpořila změnu v české společnosti ve vnímání vlastního zdraví a v systému zdravotnictví. Zdraví je v rukou nás všech!

“Nejsme financováni státem, proto mě těší, že vize prodloužení délky života ve zdraví získala tak silnou podporu mezi veřejností prostřednictvím dárcovské výzvy na Darujme.cz, institucionální podporu a nyní i mezi tuzemskými mecenáši. Udržitelný systém zdravotnictví i přístup k vlastnímu zdraví je náš nejcennější kapitál, proto jde o investici s vysokou návratností.”

Tomáš Šebek, chirurg, zakladatel think-tanku Ministra zdraví. 

“Jsme nestranní a nezávislí, máme tak velkou svobodu a příležitost k tomu propojovat státní sektor s komerčním a dodávat tak expertizu, která zde z nejrůznějších důvodů schází. Díky podpoře, kterou nám dávají např. Nadace Kooperativa či Nadace ČEZ, můžeme pracovat na konkrétních projektech a aktivitách, které jsme identifikovali jako jasné priority s největším potenciálem.”

Kateřina Hellebrandová, ředitelka think-tanku.

V prostorách Pražské křižovatky jsme v přátelské atmosféře diskutovali psychickou i fyzickou odolnost národa, zodpovědnost za vlastní zdraví i úskalí složeného úročení, které se dá aplikovat jak na finance, tak právě na individuální chování člověka; paralely a rozdíly mezi přístupem k finančním a zdravotním datům, délku života ve zdraví a neudržitelnost systému českého zdravotnictví. Závěr večera potom obohatil houslista Milan Kostelenec a violoncellista Petr Herajn překrásnými skladbami v netradičním aranžmá.

Mise: Prodloužit délku života ve zdraví v Česku

V roce 2024 se věnujeme čtyřem projektům. Všechny mají společný cíl podpořit udržitelný přístup ke zdraví v Česku. Data o zdraví se věnují dostupným a objektivním informacím o stavu veřejného zdraví pohledem jednotlivých determinant zdraví. Projekt Digitalizace a EHDS pomáhá facilitovat debatu o Evropském prostoru pro zdravotní data aby, až nastane čas, bylo toto nařízení Evropské komise většinově přijímané. Protože největší úsporou pro všechny je předcházení nemocí, které až z 35 % ovlivňujeme vlastním chováním a návyky, věnujeme se prevenci hned dvěma projekty. 

Stárnutí populace způsobí významný úbytek lidí na pracovním trhu a zároveň zvýší nutnost péče o zdraví zaměstnanců na maximální možnou míru. Prostřednictvím systematické péče o zaměstnance mohou zaměstnavatelé významně posílit svoji efektivitu i konkurenceschopnost. Propojujeme proto roztříštěné know-how a věnujeme se přenesení příkladů dobré praxe do českého prostředí. 

Pro zlepšení úrovně zdravotního stavu celé populace je důležitá nejen léčba, ale především individuální přístup, zodpovědnost za vlastní zdraví a primární prevence. Posílením zdraví všech lidí v populaci dojde ke snížení potřeby čerpání zdravotních služeb. Soustředíme se na konkrétní behaviorální rizikové faktory a individuální i systémová opatření, která mohou ovlivnit chování každého z nás.

Činnost Ministra zdraví podporují: Nadace Kooperativa, Nadace ČEZ, Dr. Max, Deloitte, Česká spořitelna, Alexandra Kala, Václav Dejčmar, Karel Bern.

Děkujeme všem účastníkům i podporovatelům, moc si vaší pomoci vážíme


Fotogalerie – výběr: credit: Lukáš Bíba, více fotografií z večera k dispozici zde.