Délka života ve zdraví nabízí pohled na zdraví populace

Kulatý stůl SYRI, Karolinum

 

 

19. června 2024 – Pojem délky dožití ve zdraví se ve veřejném prostoru objevuje stále častěji. A je to dobře. Začínají s ním pracovat politici, novináři i odborná veřejnost. Pracujeme s ním ostatně i my. Cítili jsme však, že by bylo do budoucna dobré tento pojem lépe vysvětlit, a proto jsme využili nabídku Národního institutu SYRI a společnými silami uspořádali kulatý stůl, v rámci kterého jsme diskutovali nejen různé metodiky měření, ale také možné výhody a úskalí práce s pojmem délky života ve zdraví. Pod vedením Dagmar Dzúrové a Michaly Lustigové chceme na toto setkání navázat dalšími aktivitami.

 

Co je to délka života ve zdraví?

 

  • Lze délku života ve zdraví měřit?
  • Jaké plusy a minusy mají současné metody?
  • Jaké možnosti tento stále častěji využívaný demografický nástroj nabízí a co vlastně představuje?

To byly jen některé z otázek, které diskutovali odborníci z řad ministerstev, zdravotních pojišťoven, asociací zabývajících se zdravím a dlouhověkostí, odborných společností a řady vysokých škol v pražském Karolinu.  Pokračujeme tím v odpovědi na otázku, zda dokážeme v Česku skutečně prodloužit délku života ve zdraví o pět let a rozšiřujeme vysvětlení, proč je měření zdraví populace důležité. 

 

Zdravotní stav populace v současnosti vědci vyhodnocují nejen podle úmrtnosti a nemocnosti. Důležité jsou i  pozitivní ukazatele. Příkladem je hodnocení vztahu mezi prodlužováním délky života ve zdraví a s tím související kvality života ve vyšším věku.

 

Ukazatele „délky života ve zdraví“ jsou jedním z nejčastěji používaných souhrnných měřítek populačního zdraví. „Jejich využití ve veřejném prostoru v současnosti narůstá, ať už v souvislosti s hodnocením zdravotního stavu populace a jeho dopadu na zdravotní a sociální péči, nebo hodnocení kvality života různých skupin obyvatelstva,“ míní Michala Lustigová z vědecké supiny SYRI zaměřené na socioekonomické nerovnosti ve zdraví.

 

Během kulatého stolu se diskutovala možná rizika neopatrného používání indikátorů a zdroje dat, která by mohla zkreslení omezit. Z diskuze vyplynulo, že rezorty mají enormní zájem o hodnocení populačního zdraví. Po specifikaci potřeb stakeholderů bude vytvořena expertní zpráva, která jim pomůže lépe porozumět a komunikovat tyto ukazatele.

 

Zdroj: SYRI