Film Zápisník alkoholičky jde do kin: O odvaze přiznat si závislost, říct si o pomoc a abstinovat

11. července 2024 –  „Udělám všechno pro to, aby ten podělanej chlast neničil tolika lidem životy,” napsala Michaela Duffková ve své knize Zápisník alkoholičky, jejíž filmová adaptace měla 10. července slavnostní premiéru v kině Lucerna. Trochu symbolicky ve stejný den, kdy Ministr zdraví jednal na Úřadu vlády o krocích vedoucích ke snížení konzumace alkoholu v Česku. O závažnosti problému alkoholismu vypovídají aktuální data Státního zdravotního ústavu – mezi pijany s pravděpodobnou závislostí  je poměr mužů a žen 10:4.

 

Na plátno knižní zpověď Zápisník alkoholičky převedl Dan Svátek a Ministr zdraví je hrdým partnerem filmu. Pokud vám nedělají dobře vysoké teploty venku, zajděte si do kina. Z příběhu o závislosti na alkoholu a jeho zničujícím vlivu na tělo i mysl mladé maminky zkrátka a dobře opravdu mrazí.

Ty nepiješ? Jsi normální? Jsi těhotná?

 

Považovat konzumaci alkoholu za běžnou, stylovou a bez rizik je nebezpečná iluze. V Česku spadá do kategorie rizikového pití 1,5 – 1,7 milionu lidí, z toho 800 – 980 tisíc se nachází v kategorii vysokého rizika, tedy škodlivého pití.1 Pouhá pětina dospělých pijanů zkonzumuje dvě třetiny (67,8 %) celkové roční spotřeby alkoholu. Přesto potřebu omezit spotřebu alkoholu reflektuje pouze 1,7 % dotázaných konzumentů alkoholu.2

 

Spočítejte si dopad alkoholu na své zdraví

 

Od roku 2014, kam sahají počátky příběhu Michaely, se situace v Česku nijak výrazně nezměnila, zejména pokud jde o rizikové skupiny lidí. Proto se věnujeme tématu alkoholu a jeho neustálé přítomnosti v našich životech. Na reklamních plochách, v časopisech a novinách, v televizi, rozhlasu i v online prostoru jsme doslova obklopeni obrázkem šťastných a spokojených lidí se skleničkou v ruce. 

 

Potřebujeme Ženy s odvahou

 

Příběh Michaely Dufkové – mladé, krásné a úspěšné ženy, manželky a maminky – je předobrazem, s nímž se dokáže ztotožnit každý člověk. Vypovídá o tom, že alkoholismus se netýká pouze nějaké specifické a vyloučené skupiny osob. Kvůli dostupnosti alkoholu a všeobecně přijímanému pití se totiž nad jeho riziky ani nezamýšlíme.  

 

Michaele vlastně nic nechybí, občas si dá jednu skleničku, někdy i dvě. A pak už opravdu poslední. A pak se najednou ocitá úplně na dně. Jak těžké je si problém s pitím přiznat? Proč není překážkou závislosti ani malé dítě? Kde vzít sílu se léčit a co následuje poté? Hlavní hrdinka se rozhodla nevzdat, nastoupit léčbu a bojovat se svým démonem i o svou rodinu.

 

Může být nepříjemné sledovat příběh, který každý den zažívá až překvapivě mnoho žen. A to většinou v tajnosti. Proto na film navazuje projekt Ženy s odvahou, který každému nabízí možnost otestovat si jejich vlastní vztah k alkoholu. A pokud mají pocit, že alkohol negativně ovlivňuje život jejich nebo blízkých, naviguje na místa, kde hledat pomoc.

 

Otestujte se

 

O tom, že se jedná o skutečný celospolečenský problém, vypovídají nejnovější data Státního zdravotního ústavu. Každá desátá žena starší 15 let se nachází v kategorii rizikové konzumace alkoholu3, konkrétně jde téměř o půl milionu žen (471 tis.).4 V této skupině je podle SZÚ 3,4 % problémových konzumentek s pravděpodobnou závislostí, tedy 160 tisíc žen starších 15 let. Jinými slovy to znamená, že na 10 mužů s pravděpodobnou závislostí připadají 4 ženy s pravděpodobnou závislostí.

 

A až půjdete s přáteli nebo rodinou probírat děj filmu a výkon Terezy Ramby, možná se zamyslíte, jestli tentokrát nesáhnout spíše po nealku. Pojďme společně narušit smutné přední příčky Česka v žebříčku konzumace alkoholu. Za tenhle výkon totiž Česko žádnou medaili nedostane.