Výroční zpráva 2023

 

Výroční zpráva Ministr zdraví 2023
 
 
26. července 2024 – Výroční zpráva 2023: Ministr zdraví je součástí veřejné debaty o zdraví a zdravotnictví. Jeho vize plně rezonuje se zvýšením počtu let ve zdraví v Česku. Termín „léta strávená ve zdraví“ je součástí odborných i politických diskuzí.
Think-tank získal záštitu prezidenta České republiky, Petra Pavla. Stává se součástí stále většího počtu expertních setkání odborných, byznysových, neziskových a dalších skupin se zaměřením na zdravotnictví. Ministr zdraví generuje první hmatatelné výsledky vedoucí ke změně, kterou si předsevzal. 
 
Jako zakladatel bych mohl být spokojený i s výsledkem, který by reprezentovali byť jen pomyslné mediální výstupy, které jsem se výše pokoušel shrnout. Opírají se o realitu toho, jak je skutečně Ministr zdraví v roce 2023 vnímán a v jaké kondici je. Když jsem Ministra zdraví zakládal, nešlo mi jen o další marketingový projekt či diskusní platformu zabalenou do neziskové organizace. Mohu být a jsem spokojený, že se nad mé vlastní a velmi náročné očekávání pro Ministra zdraví podařilo mnohem více, než v co jsme v roce 2023 doufali.
 
Primárně jsem si přál, abychom v našem think-tanku nejen témata diskutovali, ale abychom vytvářeli praktické a evidence-based výstupy, které budou skutečně pomáhat přebudovat základní pilíře zdraví občanů v Česku. Ve všech pilířích Ministra zdraví: Prevence, Digitalizace a Financí, se to povedlo. Začali jsme položením základů projektem Data o zdraví a spuštěním stejnojmenného portálu www.dataozdravi.cz. Chceme-li cokoliv řídit, musíme to umět měřit a mít na to data. Současná podoba Dat o zdraví je neustále se rozšiřující kategorizovaná sada přehledných analýz. Současné výsledky českého zdraví nejsou lichotivé, ale díky znalostem tohoto stavu víme, kde jsme a můžeme tak určit směr, kterým se vydat.
 
S projektem Digitální transformace českého zdravotnictví a EHDS jsme přišli v době schválení EHDS na půdě EU a zahájení příprav na jeho implementaci. Máme-li to stihnout do roku 2026, začali jsme s tím nejdůležitějším, edukací. Pro úspěch projektu je důležité jak jeho správné vysvětlení, tak akceptace uživateli. Primárně je to nejen (laická) veřejnost, ale i zdravotníci.
 
Postupně vznikají další dva projekty v pilíři Prevence. „Zdraví ve frmách“ vzniká na základě společenské poptávky organizací, které hledají klíče k trvale udržitelnému zdraví zaměstnanců. Zdraví ve firmách nabízí způsob, jak zlepšit produktivitu a prosperitu ve chvílích, kdy nejsou zaměstnanci v dobré fyzické a duševní kondici. Zejména pak ke konci produktivního věku. Vzhledem k tomu, kolik milionů lidí je v Česku zaměstnaných, je to problematika týkající se možnosti růstu prosperity společnosti jako celku.
 
Nejmladší projekt „Prevence a preventivní prohlídky“ zkoumá globální best practices, návrhy změny a doplnění pro tuzemské prostředí. Pro budoucí udržitelnost zdraví a zdravotnictví je bezpodmínečně důležitá levná prevence vedle již existující a neudržitelně drahé léčby.
 
Základní skupiny governance Ministra zdraví, tj. kabinet (expertní think–tank), ředitelka a exekutivní tým (management NGO a projektů), správní rada, pracovní skupiny a v poslední řadě i zakladatel, čítají bezmála stovku lidí. Ti v režimu od zájmové přízně až po plný pracovní úvazek posouvají společnou vizi zdraví tam, kde ji chtějí mít perspektivní rozvinuté ekonomiky a uvědomělá občanská společnost obecně. Domníváme se, že je dnes dokonce možné nahlížet celou další škálu globálních problémů včetně změny klimatu aneb ekonomické prosperity právě přes zdraví. Budeme-li se chovat zdravě každý jeden z nás, budeme se chovat dobře i k okolí ve jménu výše uvedených problémů.
 
Mám radost. Jako zakladatel mám velkou radost! Celého projektu se ujali vysoce kompetentní lidé. I když jsem musel společně s ostatními v roce 2023 poděkovat řediteli Pavlu Gruberovi, který odešel plnit své poslání do jiné organizace, nově nastoupivší ředitelka Kateřina Hellebrandová, dává jasně tušit, že Ministr zdraví bude ještě dlouho živ a zdráv. Na ose mezi kabinetem, který generuje expertízu, a zapsaným ústavem, který nově vede, vzniká netušená dynamika! Vytvořili jsme společně harmonii mezi odpovědnými lidmi s individuálními zájmy a obecnou agendou Ministra zdraví v souladu s jeho vizí tak pevně, že ji reprezentuje a posouvá každý jeden z nás. Tím se stává tak trochu nesmrtelná a nezničitelná. Co více bych si mohl jako zakladatel přát?
 
Ministr zdraví je nádherná a potřebná myšlenka. Navíc je perfektně řemeslně zpracovávána v souladu s tím, jak by měla moderní, profesionální nezisková organizace vypadat.
Těším se na další rok!
 
Tomáš Šebek chirurg a zakladatel
 

 

VZ 2023, Ministr zdraví

Obrázek 1 z 10